11 november 2022

CERTISOLIS certificeert de lage CO2 voetafdruk van Solarge zonnepanelen

Begin november 2022 heeft Solarge het Franse CERTISOLIS certificaat ontvangen. Door het certificaat wordt het mogelijk om Solarge panelen toe te passen binnen de strenge Franse CRE4 aanbestedingen. Maar wellicht nog belangrijker is dat het certificaat een onafhankelijke bevestiging is van de zeer lage CO2 voetafdruk van Solarge zonnepanelen.

Wat is CO2 voetafdruk?

Zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie en worden vooral ingezet om de CO2 uitstoot terug te dringen. Echter, bij de productie van zonnepanelen wordt ook juist heel veel CO2 uitgestoten. Dit gebeurt vooral bij het produceren van de ruwe materialen: Silicium, glas en aluminium. Solarge zonnepanelen gebruiken door de unieke lichtgewicht technologie geen glas en aluminium. Daarnaast heeft Solarge een toeleveringsketen opgezet waarbij de silicium fabricage in schone, Europese fabrieken plaats vindt, in plaats van in vervuilende fabrieken uit het verre oosten.

 

Wat zijn CRE4 aanbestedingen?

Om de CO2 uitstoot tijdens zonnepanelen fabricage terug te dringen heeft de Franse overheid de CRE4 regeling opgezet. Deze regeling is vergelijkbaar met de Nederlandse SDE+ regeling, met het belangrijke verschil dat alleen projecten met een gecertificeerd lage CO2 voetafdruk gehonoreerd kunnen worden. Met het behalen van deze certificering wordt het voor projectontwikkelaars in Frankrijk mogelijk om hun projecten met Solarge panelen gehonoreerd te krijgen binnen deze CRE4 regeling.

 

Waarom is dit een belangrijke stap voor Solarge?

De missie van Solarge is om zonnepanelen milieuvriendelijk en circulair te maken. Met de gecertificeerd lage CO2 voetafdruk van onze panelen zetten we een belangrijke stap op de weg om deze missie te voltooien. Er zullen in de toekomst zeker nog meer stappen volgen.