24 januari 2023

Het belang van lichtgewicht zonnepanelen

Onze zonnepanelen zijn een heel stuk lichter dan de meeste andere beschikbare zonnepanelen. Maar waarom is het gewicht van een zonnepaneel eigenlijk belangrijk? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Het gewicht
Eerst even de feiten. Een regulier PV systeem heeft een gewicht van circa 25 kg per m2. Dit gewicht is opgebouwd uit het zonnepaneel, de montagematerialen en de ballast. De ballast zorgt ervoor dat wind geen vat krijgt op het systeem en de zonnepanelen niet van het dak waaien. Een Solarge PV systeem heeft een gewicht van circa 8 kg per m2. Dit gewicht is opgebouwd uit het zonnepaneel en het montagesysteem. De functie van de ballast wordt in dit geval geleverd door dakankers.

Bedrijfsdaken
De constructieve beperking van bestaande bedrijfsdaken is misschien wel de belangrijkste reden waarom er lichtgewicht zonnepanelen nodig zijn. Deze daken zijn doorgaans zo licht mogelijk gebouwd. Ze kunnen hun eigen gewicht dragen, en ze kunnen de wettelijk vereiste wind- regen en sneeuwbelasting dragen. Daarna is er geen draagkracht meer over voor zonnepanelen. Dit gegeven komt terug in diverse onderzoeken. Zo publiceerde de Topsector Energie onlangs een uitgebreid onderzoek “Constructieve Beperkingen Voor Zon-Op-Dak In Utiliteitsbouw”. Hieruit bleek dat onvoldoende draagkracht de nummer één reden is waarom zonne-energieprojecten op bedrijfsdaken voortijdig worden afgebroken. Zo’n 45-60% van de bestaande bedrijfsgebouwen kampt met constructieve beperkingen waardoor de toepassing van reguliere zonnepanelen niet mogelijk is. Lichtgewicht zonnepanelen zorgen ervoor dat ook deze bedrijfsdaken een rol kunnen vervullen in de energietransitie.

Installatiemedewerkers
Een tweede belangrijke reden is de gezondheid van de installatie medewerkers. Een algemene stelregel binnen de arbo richtlijnen is dat werknemers geen objecten zwaarder dan 23 kg zouden moeten tillen. De nieuwste generatie zonnepanelen komt hier zeer dicht in de buurt, of gaat er, in het geval van glas/glas panelen, zelfs ver overheen. De 13e internationale zonne-energie technologie roadmap ITRPV-2022 ziet in de toekomst steeds meer zonnepanelen verschijnen met een gewicht tussen de 30-40 kg. Het mag duidelijk zijn dat het voor de duurzame inzetbaarheid van installatiemedewerkers een stuk beter zou zijn als we het gewicht van de zonnepanelen op zijn minst konden halveren. Lichtgewicht zonnepanelen zorgen er zo dus voor dat installatiemedewerkers duurzaam inzetbaar blijven in de energietransitie.

Minder materiaal gebruik
De derde belangrijke reden waarom lichtgewicht systemen de voorkeur genieten is het verminderde materiaalgebruik. Om het Solarge systeem te bouwen zijn er veel minder materialen nodig. Dit betekent dat er minder materialen gewonnen, vervoerd, verwerkt en gerecycled hoeven te worden. Wil je weten hoe dit de ecologische voetafdruk van onze zonnepanelen verkleint? Lees dan zeker ook ons aankomende artikel over circulariteit.


Een aantal provincies stellen subsidie beschikbaar voor lichtgewicht zonnepanelen:

Nieuws

Projecten

Opbouw hoogvolumelijn bijna van start
23-01-2023

Opbouw hoogvolumelijn bijna van start

We staan in de startblokken: de eerste containers zijn binnen en de voorbereidingen worden getroffen.

Lees verder
EenVandaag bij Solarge
03-01-2023

EenVandaag bij Solarge

30 december was Solarge te zien in een item van EenVandaag. Het item ging over het terughalen van productie van o.a. zonnepanelen en chips naar Nederland.

Lees verder
Lancering van de European Solar PV Industry Alliance
23-12-2022

Lancering van de European Solar PV Industry Alliance

Vrijdag 9 december is de European Solar PV Industry Alliance (ESIA) gelanceerd. Een alliantie die is bedoeld om de Europese zonnepanelenmarkt door de hele keten te (her)ontwikkelen en zo een concurrerende positie in te nemen in de groeiende vraag naar zonnepanelen in Europa en wereldwijd.

Lees verder
Twee miljoen huizen met zonnepanelen
15-12-2022

Twee miljoen huizen met zonnepanelen

Een bijzondere mijlpaal: twee miljoen huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak liggen. Symbolisch is het twee miljoenste zonnesysteem in het bijzijn van minister Rob Jetten overhandigd.

Lees verder
CERTISOLIS certificeert de lage CO2 voetafdruk van Solarge zonnepanelen
11-11-2022

CERTISOLIS certificeert de lage CO2 voetafdruk van Solarge zonnepanelen

Begin november 2022 heeft Solarge het Franse CERTISOLIS certificaat ontvangen. Door het certificaat wordt het mogelijk om Solarge panelen toe te passen binnen de strenge Franse CRE4 aanbestedingen. Maar wellicht nog belangrijker is dat het certificaat een onafhankelijke bevestiging is van de zeer lage CO2 voetafdruk van Solarge zonnepanelen.

Lees verder
Bouwaftrap hoogvolumelijn
08-11-2022

Bouwaftrap hoogvolumelijn

20 oktober vond de bouwaftrap van onze productielijn in Weert plaats.

Lees verder