09 februari 2023

Solarge een winnaar van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023

Na een spannende pitch door de Top 6 van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 werd Solarge de winnaar van de juryprijs. Het publiek in deze live-uitzending koos unaniem voor Greenholds.

Uit de vele inzendingen stelde de jury eerder al een Top 20 samen. De beste zes presenteerden vanmiddag, woensdag 8 februari, hun innovatie in een korte pitch vanuit de Limburgse Werkgevers Vereniging in Roermond. Het publiek kon de finale via een livestream volgen.

Solarge wint juryprijs

Solarge mocht vanmiddag de juryprijs ter waarde van € 3.000 in ontvangst nemen. Solarge ontwikkelde lichtgewicht circulaire zonnepanelen die in Nederland gemaakt worden. De panelen hebben de kleinste footprint ter wereld en zijn ook volledig circulair. Alle onderdelen kunnen aan het einde van de levensduur van de panelen worden hergebruikt voor het maken van nieuwe panelen. Bovendien is de levensduur zeker zo lang als de reeds bestaande zonnepanelen.

Greenholds wint publieksprijs

De publiekprijs ter waarde van € 1.000 ging naar Greenholds. De klimgrepen van Greenholds worden gemaakt van afval uit de industrie (polyamide), hebben een lange levensduur en zijn uiteindelijk 100% recyclebaar. In tegenstelling tot andere klimgrepen die aan het einde van hun levenscyclus worden verbrand, worden de grepen van Greenholds aan het einde teruggebracht naar originele grondstoffen. Die op hun beurt weer opnieuw worden ingezet.

Over de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023

De Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 is een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), in samenwerking met Provincie Limburg, Keyport, ESZL en Rabobank. Het doel is te laten zien wat regio Limburg te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties en om deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

Sonja Demandt, expertisemanager Duurzaamheid en Innovatie bij de LWV: “Om al deze innovaties op de kaart te zetten, ze structureel in beeld te houden én om elkaar te inspireren wordt de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 georganiseerd. Circulair ondernemen is de toekomst!

Jury

De jury beoordeelde de innovaties op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter.

De jury van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 stond onder leiding van juryvoorzitter Nancy Bocken (professor in Sustainable Business at Maastricht University). Aan haar zijde staan Hans de Kinderen (directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonk), Maurice Croux (Coördinator Bedrijfsleven & Innovatie van de Provincie Limburg (vervanger van gedeputeerde Stephan Satijn)), Björn Koopmans (Program Manager Chemelot Circular Hub) en Ton Hagelstein (voorzitter Keyport) en vervanger van Gé Moonen (voorzitter expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie bij de LWV).

Gedeputeerde Stephan Satijn, verantwoordelijk voor Economie en Onderwijs binnen de Provincie Limburg: “Het is belangrijk dat wij ons allemaal bewust zijn van de noodzaak om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Door hier in de week van de Circulaire Economie extra aandacht aan te besteden, hopen we dat er meer circulaire initiatieven ontstaan binnen de provincie Limburg.”

 

Dit was een persbericht van Limburgse Werkgevers Verenging.

Nieuws

Projecten

SolarNL: Groot consortium zet in op grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen
07-03-2023

SolarNL: Groot consortium zet in op grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen

Ambitieuze samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoeksinstituten voor grootschalige productie van circulaire geïntegreerde zonnecellen en zonnepanelen van Nederlandse bodem.

 

 

Lees verder
Verduurzamen van de energietransitie
13-02-2023

Verduurzamen van de energietransitie

Wereldwijd worden zonnepanelen als het belangrijkste onderdeel beschouwd van de energietransitie waarin we ons begeven. Zonnepanelen worden op exponentieel groeiende schaal ingezet om energie op te wekken en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Er is echter nog een belangrijke vraag die we onszelf moeten stellen: zijn de panelen waarmee we duurzame energie opwekken eigenlijk wel duurzaam geproduceerd?  

Lees verder
Het belang van lichtgewicht zonnepanelen
24-01-2023

Het belang van lichtgewicht zonnepanelen

Onze zonnepanelen zijn een heel stuk lichter dan de meeste andere beschikbare zonnepanelen. Maar waarom is het gewicht van een zonnepaneel eigenlijk belangrijk? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Lees verder
Opbouw hoogvolumelijn bijna van start
23-01-2023

Opbouw hoogvolumelijn bijna van start

We staan in de startblokken: de eerste containers zijn binnen en de voorbereidingen worden getroffen.

Lees verder
EenVandaag bij Solarge
03-01-2023

EenVandaag bij Solarge

30 december was Solarge te zien in een item van EenVandaag. Het item ging over het terughalen van productie van o.a. zonnepanelen en chips naar Nederland.

Lees verder
Lancering van de European Solar PV Industry Alliance
23-12-2022

Lancering van de European Solar PV Industry Alliance

Vrijdag 9 december is de European Solar PV Industry Alliance (ESIA) gelanceerd. Een alliantie die is bedoeld om de Europese zonnepanelenmarkt door de hele keten te (her)ontwikkelen en zo een concurrerende positie in te nemen in de groeiende vraag naar zonnepanelen in Europa en wereldwijd.

Lees verder