13 februari 2023

Verduurzamen van de energietransitie

Wereldwijd worden zonnepanelen als het belangrijkste onderdeel beschouwd van de energietransitie waarin we ons begeven. Zonnepanelen worden op exponentieel groeiende schaal ingezet om energie op te wekken en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Er is echter nog een belangrijke vraag die we onszelf moeten stellen: zijn de panelen waarmee we duurzame energie opwekken eigenlijk wel duurzaam geproduceerd?  

De transitie naar duurzame energie 

Het aantal mensen en bedrijven dat overstapt op hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, groeit exponentieel. Zodoende wordt het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd en wordt de impact op het milieu verkleind. Er komt steeds meer wet- en regelgeving om te verzekeren dat zonnepanelen ook echt duurzaam zijn geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de MPG, de MilieuPrestatie Gebouwen, geldend voor nieuwbouw, opgenomen in het Bouwbesluit 2012. In Frankrijk en Zuid-Korea wordt er zelfs al genormeerd op de CO2 voetafdruk bij productie van zonnepanelen. De Europese Unie en onze regering werken inmiddels ook hard aan circulariteitseisen voor zonnepanelen.

Niet alleen wordt de milieu impact van de materialen, het productieproces van zonnepanelen en de gehele logistieke keten vastgelegd in verplichte meetsystemen, de maximaal toelaatbare schade wordt verder aangescherpt. Ook het toezicht op naleving van deze bouwregelgeving wordt vanaf dit jaar strenger.

Zijn de huidige generatie zonnepanelen wel zo duurzaam? 

Conventionele zonnepanelen worden gemaakt van silicium, glas en aluminium. Bij het verwerken van deze ruwe materialen wordt er veel CO2 uitgestoten. Na productie dienen deze zonnepanelen de reis van fabriek naar dak af te leggen, wat voor de panelen van buiten Europa tot een flinke CO2 uitstoot leidt.  

Het ontwerp en de samenstelling van de huidige generatie zonnepanelen maken het praktisch onmogelijk om de verschillende materialen van elkaar te scheiden en volledig te hergebruiken voor de productie van nieuwe zonnepanelen. Dit zorgt voor verlies van waardevolle materialen en daardoor ontstaat laagwaardig afval.

Aan het eind van de levensduur worden zonnepanelen dan ook met name verwerkt in het asfalt van onze wegen.  Het gebruik van aantal zonnepanelen groeit momenteel exponentieel, een gevolg hiervan is dat we in 2035 met de jaarlijkse afvalstromen van zonnepanelen een baan om de aarde kunnen maken van maar liefst 100 meter breed. 

Het belang van circulair ontwerp van zonnepanelen 

Circulariteit gaat echter veel verder dan storten van afval of recycling in andere, laagwaardige toepassingen, zoals in asfalt. Bij circulariteit blijven alle onderdelen en materialen hun waarde behouden. Door slim circulair te ontwerpen kunnen alle materialen met behoud van de hoge waarde van elkaar worden gescheiden, en opnieuw als grondstoffen hergebruikt worden voor de productie van nieuwe zonnepanelen. Dat kan eeuwig zo doorgaan. Door circulair te ontwerpen besparen we dus op grondstoffen en CO2 uitstoot. 

De oplossing van Solarge 

Solarge heeft samen met partner SABIC, een van de grootste polymerenproducenten ter wereld, een zonnepaneel ontworpen dat volledig circulair is. De zonnepanelen van Solarge bevatten kunststoffen in plaats van aluminium en glas, waardoor het veel lichter is, minder CO2 benodigd is bij het produceren en vervoeren, en met weinig energie weer tot de oorspronkelijke bouwstenen is terug te brengen. Zo draagt Solarge bij aan de verduurzaming van de energietransitie.

Nieuws

Projecten

SolarNL: Groot consortium zet in op grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen
07-03-2023

SolarNL: Groot consortium zet in op grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen

Ambitieuze samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoeksinstituten voor grootschalige productie van circulaire geïntegreerde zonnecellen en zonnepanelen van Nederlandse bodem.

 

 

Lees verder
Solarge een winnaar van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023
09-02-2023

Solarge een winnaar van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023

Na een spannende pitch door de Top 6 van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 2023 werd Solarge de winnaar van de juryprijs. Het publiek in deze live-uitzending koos unaniem voor Greenholds.

Lees verder
Het belang van lichtgewicht zonnepanelen
24-01-2023

Het belang van lichtgewicht zonnepanelen

Onze zonnepanelen zijn een heel stuk lichter dan de meeste andere beschikbare zonnepanelen. Maar waarom is het gewicht van een zonnepaneel eigenlijk belangrijk? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Lees verder
Opbouw hoogvolumelijn bijna van start
23-01-2023

Opbouw hoogvolumelijn bijna van start

We staan in de startblokken: de eerste containers zijn binnen en de voorbereidingen worden getroffen.

Lees verder
EenVandaag bij Solarge
03-01-2023

EenVandaag bij Solarge

30 december was Solarge te zien in een item van EenVandaag. Het item ging over het terughalen van productie van o.a. zonnepanelen en chips naar Nederland.

Lees verder
Lancering van de European Solar PV Industry Alliance
23-12-2022

Lancering van de European Solar PV Industry Alliance

Vrijdag 9 december is de European Solar PV Industry Alliance (ESIA) gelanceerd. Een alliantie die is bedoeld om de Europese zonnepanelenmarkt door de hele keten te (her)ontwikkelen en zo een concurrerende positie in te nemen in de groeiende vraag naar zonnepanelen in Europa en wereldwijd.

Lees verder