Van Happen - Solarix | Kuijpers
Het Project
De wereld van afvalverwerking is continu in ontwikkeling, met een groeiende focus op verduurzaming en circulair denken. Voor Van Happen, een prominente speler in deze sector, was het belangrijk dat hun gevel niet alleen hun milieuvriendelijke visie weerspiegelde, maar ook een actieve bijdrage leverde aan energieopwekking. Het resultaat is een innovatieve zonnegevel die de principes van duurzaamheid en afvalbeheer symboliseert.
De gevelontwerp bevat pijlen die het proces van afvalinzameling en -sortering visualiseren. Deze pijlen bestaan uit gekleurde en lichtgewicht circulaire zonnepanelen van Solarge. Het project dient als inspirerend voorbeeld voor de verfraaiing en verduurzaming van industrieterreinen. Volgens Van Happen is de zonnegevel op hun hoofdkantoor niet alleen een esthetische verbetering, maar ook een statement voor duurzaam ondernemen.
Solarge Zonnegevel
Voor dit project is gekozen voor de innovatieve, 100% circulaire lichtgewicht zonnepanelen van Solarge. De gevel bevat twee grijstinten in een vergroot stippenpatroon, wat voldoet aan de welstandseisen van het gebied. Daarnaast zijn er groene circulaire Solarge zonnepanelen met een soortgelijk patroon toegepast. Bij de entree zijn terra- en okerkleurige panelen toegevoegd voor een extra visueel accent.
Een uitdaging binnen dit project was het montagesysteem, omdat de ondergrond uit golfplaat sandwichpanelen bestond en er verschillende typen panelen gebruikt werden. Dankzij een aanpassing in het montagesysteem kon deze uitdaging succesvol overwonnen worden. Dit project heeft Solarge gestimuleerd om verder na te denken over de ontwikkeling van circulaire zonnegevelpanelen en een belangrijke stap te zetten richting een volledig circulair product.
Proces
Het initiatief voor dit bijzondere project kwam van Solarix en Van Happen. Het onderzoeks- en ontwikkeltraject werd mede mogelijk gemaakt door de subsidie “Brabant geeft Energie” van de Provincie Noord-Brabant. De uiteindelijke realisatie was een samenwerking tussen Kuijpers, Solarge, Avery Dennison, Omnimark, en Solarix.
Dankzij deze samenwerking is een innovatieve zonnegevel gerealiseerd die jaarlijks naar verwachting 13.500 kWh opwekt, wat gelijk staat aan een CO2-reductie van 10.029 kg per jaar, vergelijkbaar met de opname van 432 bomen. Dit project laat zien hoe duurzame technologie kan bijdragen aan de circulaire economie en inspireert andere bedrijven om soortgelijke stappen te nemen.